Dynamic Pricing

Dynamic -> Dynamisch -> "De beweging betreffend"

WisePrice is een “Dynamic pricing”-tool.

Gezien bovenstaande zou je kunnen zeggen dat Dynamic Pricing betekent dat je prijzen `beweegbaar` zijn. Dat is echter wel een heel erg brede uitleg.
Wij bedoelen met Dynamic Pricing dat prijzen worden aangepast aan de marktomstandigheden.

Automated Pricing

Dynamic Pricing bij WisePrice betekent ook automated pricing. In de snelle en concurrerende wereld van (e-)commerce is het van vitaal belang om de prijs van je competitie scherp in de gaten te houden.
Maar waar dat bij een kleine shop met 100 producten nog wel te doen is, wordt dat een heel ander verhaal bij 1000 producten. En praktisch onmogelijk bij 5000+ producten.

De automated pricing zorgt ervoor dat je in principe geen omkijken meer hebt naar je pricing. 100, 5.000 of zelfs 70.000 producten worden automatisch meerdere keren per dag vergeleken met de markt en zo nodig aangepast. Jij bepaalt je strategie en WisePrice doet de rest.

Wij maken daarbij onderscheid tussen zogeheten re-actieve en pro-actieve prijs strategieën.

Re-actieve Pricing

Reactief -> "Zich voordoende als reactie"

Re-actieve pricing is de meer statische vorm van Dynamic Pricing. Hierbij stel je regels op die gevolgd moeten worden. Daarbij kun je denken aan regels als:

  • Volg concurrent X
  • Altijd €1,- goedkoper dan concurrent X
  • Spiegel de goedkoopste prijs
  • Altijd op plaats 2
  • Etc.

 

Hierbij kunnen een hoop randzaken worden meegenomen om bijvoorbeeld concurrenten uit te sluiten die geen voorraad hebben of die je eventueel handmatig hebt uitgeschakeld.

Bij dergelijke strategieën is het van belang om nog wel zelf sturing te geven aan de pricing van producten. Je legt anders in principe het initiatief bij je concurrenten om prijzen te bewegen, en dat hoeft niet altijd in jouw voordeel te zijn.
Dessalniettemin neemt een re-actieve pricing strategie heel veel werk uit handen. Het stelt je in staat om je ook daadwerkelijk met de strategie bezig te houden zonder dat de complexiteit en omvangrijkheid van de uitvoering daarvan in de weg gaat staan.

Pro-actieve Pricing

Proactief -> "waarbij je niet afwacht, maar vooruitdenkt"

Bij pro-actieve pricing hanteert het systeem maar één uitgangspunt: de hoogst haalbare PTF (Profit per TimeFrame) vinden. Aan de hand van je zoveel mogelijk data zoals: eigen sales, voorraad, ratings, etc. wordt constant gezocht naar een prijspositie die aan het einde van de dag de meeste winst oplevert. In principe dus een elasticity based pricing.
Uiteraard wordt wel rekening gehouden met de ingestelde randvoorwaarden als minimale marge, maximale stijging en daling etc.

We noemen deze vor pro-actief omdat de algoritmes niet alleen de historie volgen, maar ook actief proberen te voorspellen wat de beste strategie is. Daarnaast zijn de algoritmes zo opgebouwd dat ze het altijd beter willen doen dan wat er op dat moment is ingesteld. Er wordt vanuit gegaan dat niet alleen de markt, maar ook het marktsentiment kan veranderen. Dat data degenereert, strategie van de competitie veranderd kan zijn, etc.
Kortom: WisePrice Pro-actieve pricing wordt mede gedragen door de insteek dat wat gisteren waar was, dat vandaag niet persé ook hoeft te zijn.